Izleti

Triglavska jezera in Tičarica

09

Ljubitelji gora, predstavil vam bom enega svojih najljubših letošnjih izletov v gore. Podal sem se na Triglavska jezera (če sem natančnejši do prvih treh) in osvojil goro Mala Tičarica (2071m). Pot sem začel v koči pri Savici (konec Bohinjskega jezera, pred slapom Savica) in krenil na obnovljeno pot čez Komarčo, ki je strma, vendar zanimiva in polna prelepih razgledov. Za nagrado po dvourni hoji vas na vrhu pričaka prvo Triglavsko jezero oz. Črno jezero, ki je prava paša za oči. Njegova smaragdna barva med skalnimi stenami in gozdnim pobočjem me je očarala.

Triglavska jezera

Po Črnem jezeru se pot zravna in počasi vzpne okoli skalnih sten do drugega in tretjega Triglavskega jezera, t.i. Dvojnega jezera. Jezeri sta blizu skupaj in sta prelepih turkiznih barv, na koncu drugega pa stoji koča pri Triglavskih jezerih, kamor sem odšel na okusen topel obrok. Po krajšem oddihu sem se odpravil proti Mali Tičarici, do koder je markirana ena ura hoje.

Mala Tičarica

Pot na Malo Tičarico je dokaj strma in v kratkem času se mi je odprl prelep razled na Triglavska jezera. Na vmesnem delu poti (čez preval) je kratek odsek poti varovan z jeklenicami. Od koder sem nato nadaljeval po oznakah do vrha Tičarice, kjer se bohoti čudovit razgled na dolino Triglavskih jezer, bohinjske planine, Komno, Vogel,… in tudi Triglav. Po vseh lepotah, ki jih ponujajo jezera, sem osvojil še dvatisočaka, poti in lepot pa še ni bilo konec.

Namesto, da bi se vrnil v dolino po isti poti, sem se podal čez planino Dedno polje, kjer se lahko ustavite na kislem mleku in ostalih planšarskih dobrotah. Naslednja prekrasna točka na moji poti je bila planina pri Jezeru, kjer stoji planinska koča z razgledom na temno zeleno jezero ujeto med gozd in travnik. Pot sem potem nadaljeval čez planino Blato do Stare Fužine, kjer me je na srečo čakal prevoz. Drugače pa bi se do koče pri Savici vrnil z mini busom, ki tja vozi vsako uro ali dve.

Triglavska jezera, Tičarica in bohinjske planine so mi ostali v prelepem spominu. Toplo priporočam izlet!
Uživajte v gorah. 👍

Če iščete nižje gore s čudovitim razgledom se odpravite na Blegoš ali Stegovnik. O teh in podobnih izletih si lahko preberete na mojem blogu.

Potovalec
Leave a Comment