Izleti

Vrhovi nad Preddvorom

Storžič

Vrhovi nad Preddvorom so super ideja za sicer malo zahtevnejšo hribovsko turo. Na njej boste osvojili štiri vrhove, in sicer Cjanovco, Srednji vrh, Mali Grintavec in Bašeljski vrh. Šli boste mimo dveh planinskih koč, in sicer v Hudičevem borštu in na Kališču. Krožna pot vam bo ponujala čudovit razgled na Kamniške Alpe, Karavanke in dolino reke Save (Gorenjska). Spodaj si poglejte kratek video, ki grafično ponazori pot in izvrstno prikaže kje sem hodil in kaj sem videl.

Pot sem pričel v Mačah pri Preddvoru in se najprej povzpel do Hudičevega boršta, kvadratne gozdne površine sredi travniškega pobočja Zaplate. Tako domačini imenujejo skupino vrhov v katero spadata Cjanovca (1820m) in Srednji vrh (1853m). Na robu tega gozda stoji Zavetišče v Hudičevem borštu, kjer se lahko okrepčate in uživate v razgledu na vasi v dolini.

Iz Hudičevga Boršta sem pot nadaljeval proti Javorjevem vrhu do razcepa, kjer sem zavil levo na greben Cjanovce in se po njem povzpel na njen vrh. Od tam sem opazoval Kočno, Grintavec, Kalški greben, Krvavec, ter ostale okoliške hribe in gore. Po nekaj minutah nadaljne grebenske hoje sem prišel na Srednji vrh.

Vrhovi nad Preddvorom

Pot iz Srednjega vrha se najprej spusti na travnato sedlo, od koder nas čaka še 20 min vzpona na Mali Grintavec. Od tam je čudovit razgled na Storžič in pogorje Košuta, kot tudi nazaj na Srednji vrh ter vasi v dolini.

Z Malega Grintavca sem se spustil proti Kališču, ampak me je spotoma zamikal še Bašeljski vrh, zato sem se povzpel tudi nanj. Mimo koče na Kališču sem se nato vrnil na izhodišče v Mačah. Odlična turca na kateri sem prehodil 12km in premagal 1567 višinskih metrov, zanjo pa sem potreboval 5 ur in pol.

Če iščete nižje gore s čudovitim razgledom se odpravite na Stegovnik ali Blegoš. Za celodnevni izlet v gore pa priporočam obisk Triglavskih jezer in Tičarice. O teh in podobnih izletih si lahko preberete na mojem blogu.

Potovalec
Leave a Comment