IRSKA

Ring of Kerry

Irska je potovanje za ljubitelje naravnih znamenitosti. Zelena Irska ponuja prelep gričevnat svet z veliko travniki in pašniki, kjer se pase drobnica in govedo. Zanimivosti so tudi številna jezera, mistična obala in številni gradovi, ki dajejo pokrajini še poseben čar. Irska slovi tudi po naravnih klifih, med katerimi izstopajo 14 kilometrski Moherski klifi. Za celoten krog po Irski z najetim avtomobilom potrebujete vsaj teden dni ali več, saj je potrebno prevoziti skoraj 2000km (spodnji krog). Vožnje po levi strani se ne ustrašite, saj se je hitro navadiš. Potovanje sem načrtoval zelo dobro, saj so bili vsi postanki na poti (spodnja slika) izredno zanimivi. V nadaljevanju vam jih bom predstavil.

Irska. Pot po Irskem, ki zaobjame velik del znamenitosti in zanimivosti in jo lahko opravite v enem tednu.
Krog po Irskem z avtomobilom

Znamenitosti in zanimivosti Dublina

Irska največja znamenitost je Dublin, ki leži na zahodni obali otoka, ob širokem ustju reke Liffey. Danes je gospodarsko, upravno in kulturno središče otoka z enim najhitreje rastočim številom prebivalstva med evropskimi glavnimi mesti. Mesto ima okoli pol milijona prebivalcev, medtem ko ima širše predmestno območje okoli 1.347.000 prebivalcev.

Dublin je bil v preteklosti središče pivovarstva in varjenja viskija. Najbolj znana pivovarna in irska legenda je Guinness, ki je bila stacionirana v centru mesta in je sedaj muzej, kjer lahko vidite postopke izdelave piva in zgodovino pivovarstva, ogled le-tega je skoraj nujen ob obisku Dublina. Na vrhu muzeja je razgledni stolp s pivnico (Gravity bar), kjer se lepo vidi večji del mesta.

Sčasoma se je mesto razvilo v center farmacevtske industrije (Pfizer) in IT-sektorja (tukaj so evropski sedeži podjetij Google, Microsoft, Facebook, Paypal. Yahoo, Twitter). Po izsledkih raziskave PwC je bil Dublin v letu 2011 izbran za drugo najprivlačnejše mesto za podjetja v Evropi. Poleg tega je Dublin finančni center Irske. Mnoge evropske banke (Citigroup, Commerzbank, WestLB, LBBW, Helaba), zavarovalnice (Irish Life, London Life) imajo v mestu svoja predstavništva ali sedeže. Irska ima tudi največje tri letalske družbe, Aer Arann, Aer Lingus, CityJet in Ryanair, stacionirane v Dublinu.

Eden najnovejših spomenikov v Dublinu je Tisočletna konica (Millenium Spire), ki je stožčasta konica iz nerjavečega jekla, visoka 121,2 metrov. Ena od najbolj obiskanih znamenitosti Dublina je izredno stara univerza Svete Trojice (Trinity college), kjer hranijo Knjigo iz Kellsa, iluminirani rokopis irskih menihov iz leta 800.

Temple Bar je kulturna četrt mesta z živahnim nočnim življenjem, predvsem za turiste. Znana je po pivnicah (pubih) in živi glasbi, saj tam lokalne glasbene in folklorne skupine igrajo irsko ljudsko glasbo, ki je po vsej državi še vedno priljubljena. V nasprotju z drugimi mestnimi četrtmi je Temple Bar ohranil svoje številne ozko tlakovane srednjeveške ulice.

Irska. Spomenik Jamesu Joyceu enemu največjih Irskih pisateljev
Spomenik Jamesu Joyceu

Giant’s Causeway

Potovanje sva nadaljevala v Severni Irski, kjer sva obiskala naravno znamenitost Giant’s Causeway ali po slovensko Velikanov prehod. Tam lahko vidimo pravo mojstrovino narave, kamnito obalo iz “naravnih tlakovcev” v obliki šestkotnikov (včasih tudi sedem ali osemkotnikov), ki so ostanek ognjeniške aktivnosti pred več deset milijoni leti. Na obali najdemo tudi skalno gmoto, ki jo tvori 40.000 zloženih bazaltnih stebrov. Zaradi vpadljive strukture obale je območje postalo del starih legend, ki so dale obali ime. Danes pa je največja turistična znamenitost Severne Irske, ki jo letno obišče več kot pol milijona ljudi.

Irska. Giant's Causeway ali Velikanov prehod je kamnita obala iz "naravnih tlakovcev" v obliki šestkotnikov (včasih tudi sedem ali osemkotnikov), ki so ostanek ognjeniške aktivnosti pred več deset milijoni let.
Kamnite strukture

Irska legenda govori, da je irskega velikana Finna MacCoola na boj izzval škotski velikan Benandonner. Finn je sprejel izziv in zgradil pot čez Severni preliv tako, da sta se velikana lahko srečala. V eni različici zgodbe Finn premaga Benandonnerja. V drugi pa se Finn skriva pred njim, ko spozna, da je veliko večji. Finnova žena Oonagh ga obleče, kot otroka in ga da v zibelko. Ko Benandonner vidi otroka, je prepričan, da je njegov oče Finn velikan med velikani. Prestrašen zbeži nazaj na Škotsko, za sabo uniči pot, tako da ga Finn ne bi mogel preganjati. Med begom Benandonner izgubi en škorenj, ki je še danes del obale (glej sliko).

Irska. Čevelj velikana Finna
Čevelj velikana Finna

Območje je bilo leta 1986 razglašeno za Unescov spomenik svetovne naravne dediščine, leto kasneje pa ga je Ministrstvo za okolje Severne Irske, razglasilo za narodni naravni rezervat.

Giant's Causeway ali Velikanov prehod je kamnita obala iz "naravnih tlakovcev" v obliki šestkotnikov (včasih tudi sedem ali osemkotnikov), ki so ostanek ognjeniške aktivnosti pred več deset milijoni let
Naravni tlakovci

Carrick-a-Rede & Dark Hedges

Zeleni otočki na skrajno severnem Irskem so del naravnega parka Carrick-a-Red. Odličen kraj za miren sprehod skozi naravo, čudovito razgibane obale. Njihova posebnost je prekrasen razgled na “skale v morju” na katere lahko dostopate le preko majhnega visečega mostička, Njegova atraktivnost je gotovo ožina mostu, ki dovoljuje, da hodimo po njemu le v eno smer naenkrat, in seveda adrenalinska zanimivost izkušnje, ko se sprehodiš po visečem, premikajočem se mostičku nad morjem. Če ste v potovanje vključili tudi sever otoka Irska, priporočam, da obiščete tudi to zanimivost.

Na severnem Irskem sva videla tudi zanimive zelene otočke, ki so jih povezali z visečim mostičkom, Naravni park se imenuje Carrick-a-Rede.
Carrick-a-Rede

Ljubitelji nadaljevanke Igra prestolov, boste sigurno prepoznali drevored na kraljevi cesti (Kingsroad), ki je povezovala Kraljevi pristanek (Kingslanding) z Zimiščem (Winterfell). Ta drevored se imenuje Dark Hedges in je res nekaj posebnega.

Irska. Ljubitelji nadaljevanke Igra prestolov, boste sigurno prepoznali drevored na kraljevi cesti (Kingsroad), ki je povezovala Kraljevi pristanek z Zimiščem. Ta drevored se imenuje Dark Hedges in je res nekaj posebnega
Dark hedges

Lough Eske

Lough Eske je jezero na pol poti od Londonderrya do Sliga pri kraju Donegal. Ogleda nisva imela v planu, vendar sva se želela ustaviti v naravi za kosilo. Na karti sem videl, da se voziva mimo jezera in sva se na hitro odločila za postanek. Hitro sva spoznala, da sva našla čudovit prostor, zato sva ga obkrožila z avtomobilom. Po ozkih vaških cestah sva se prebijala okoli in se vsake toliko časa ustavila, da se razgledava naokoli. Jezero je mirno in neturistično, narava okoli pa neokrnjena, barvita in hribovita.

Jezero Lough Eske je mirno in neturistično, narava okoli pa neokrnjena, barvita in hribovita.
Lough Eske

Kylemore Abbey

Samostan Kylemore je benediktinski samostan ustanovljen leta 1920, na temelju gradu Kylemore v Connemaru v grofiji Galway. Samostan so ustanovile benediktinske nune, ki so med prvo svetovno vojno pobegnile iz Belgije. Kilometer in pol od gradu je Viktorijanski obzidan vrt, ki je bil leta 2000 obnovljen in ponovno odprt na pobudo nun. Obnovljena sta bila tudi dva rastlinjaka. Skozi vrt teče majhen potok, ki ločuje zeliščni in zelenjavni vrt.

Irska. Samostan Kylemore je benediktinski samostan ustanovljen leta 1920, na temelju gradu Kylemore v Connemaru v grofiji  Galway. Samostan so ustanovile benediktinske nune, ki so med prvo svetovno vojno pobegnile iz Belgije.
Kylemore Abbey

Galway

Galway je mesto na zahodu Irske, leži ob reki Corrib med jezerom Lough Corrib in zalivom Galway. Je četrto najbolj naseljeno mestno območje v Republiki Irski, saj v mestu živi 79.504 prebivalcev. Skupaj s hrvaško Reko je za leto 2020 evropska prestolnica kulture.

Ulice Galwaya so polne barčkov, trgovinic različnih barv. Izložbe so okrašene s tablami, zastavami napisi in predmeti.

Ulice Galwaya so polne barčkov, trgovinic različnih barv. Izložbe so okrašene s tablami, zastavami napisi in predmeti.
Ulica v Galwayu

Grad Ashford je meni osebno eden lepših, ki sem jih videl v življenju. Njegova okolica je urejena in prijetna za sprehode. Nahaja se v bližini Galwaya in služi kot hotel s petimi zvezdicami.

Grad Ashford v bližini Galwaya je sedaj hotel s petimi zvezdicami.
Grad Ashford v bližini Galwaya

Aranski otoki

Aranski otoki so skupina treh otokov v ustju zaliva Galway s skupno površino okoli 46 km². Od zahoda proti vzhodu so otoki Inishmore, ki je največji; Inishmaan, ki je drugi največji in Inisheer, ki je najmanjši. Na njih živi 1225 prebivalcev.

Glavna znamenitost je Dún Aonghasa (Dún Aengus) na otoku Inishmór. To je trdnjava iz bronaste in železne dobe, ki stoji na robu pečine na višini 100 metrov nad Atlantskim oceanom. Sestavljena je iz vrste koncentričnih krožnih zidov. Notranjo trdnjavo obkroža območje s premerom približno 50 metrov s 4 metre debelimi kamnitimi zidovi. Razgled iz pečine pri trdnjavi je obenem prelep in strašen, saj je padec res globok, še posebno, če stopiš čisto na rob.

Razgled iz pečine pri trdnjavi je obenem prelep in strašen, saj je padec res globok
Pečina na Aranskih otokih

Na otoku poleg angleščine govorijo tudi staro irščino (keltščino), spadajo pod Gaeltacht, to so keltsko govoreča območja za katera irska vlada priznava, da v njih prevladuje keltski jezik ali je jezik doma. Na otokih je veliko pašnikov, kjer se pasejo ovce, govedo in tudi prelepi konji. Videla sva tudi skupino tjulnov, ki so ležali na obali in uživali v redkih sončnih žarkih. Na otok Inishmore sva se odpravila z ladjico iz kraja Doolin. Po samem otoku pa sva se premikala s kolesi, ki jih najameš v pristanišču.

Na otokih je veliko pašnikov, kjer se pasejo ovce, govedo in tudi prelepi konji. Videla sva tudi skupino tjulnov, ki so ležali na obali in uživali v redkih sončnih žarkih.
Aranski konj

Moherski klifi

Moherski klifi so obmorski pečine na jugozahodnem robu regije Burren v grofiji Clare na Iskem. Dolgi so okoli 14 kilometrov. Na južnem koncu, pri kraju Hag’s Head (Ženska glava), se dvigujejo 120 metrov nad Atlantskim oceanom. Osem kilometrov višje, severno od O’Brienovega stolpa, pa dosežejo svojo najvišjo višino 214 metrov. Od tam naprej se nadaljujejo na nižjih višinah. Klifi se uvrščajo med najbolj obiskane turistične kraje na Irskem z okrog 1,5 milijona obiskov letno.

O'Brienov stolp na Moherskih klifih je zgrajen na najvišji točki klifov, 214 metrov nad morjem
O’Brienov stolp na Moherski klifih

Midva sva si jih ogledala samo iz vode, od koder so tudi najlepši in najmogočnejši. Ko sva se vračala z ladjo iz Aranskih otokov nazaj v pristanišče Doolin, sva lahko zares doživela njihovo lepoto in mogočnost. Večina turistov si klife ogleda, tako da se sprehodijo skozi park, po poti nad pečinami, od koder so prekrasni razgledi na Aranske otoke in gorovja v okolici. Pot pa ni ves čas zavarovana, tako da vsako leto zabeležijo kakšno smrtno žrtev.

Irska. Moherski klifi so visoki 214 m in dolgi kar 14 km.
Moherski klifi

Grad Bunratty

Grad Bunratty je velik stolp iz 15. stoletja v grofiji Clare na Irskem. Stoji v središču vasi Bunratty, ob cesti med Limerickom in Ennisom, v bližini mesta Shannon in letališča. Grad Bunratty ni samo lep srednjeveški grad, ampak tudi urejen muzej, saj je v okolici gradu, kot muzej na prostem, postavljena vasica iz tistih časov, ko je na gradu vladala plemenita gospoda.

Irska. Grad Bunratty ni samo lep srednjeveški grad, ampak tudi urejen muzej, saj je v okolici gradu postavljena vasica iz tistih časov, ko je na gradu vladala plemenita gospoda.
Grad Bunratty

Nacionalni park Killarney

Mesto Killarney leži na severovzhodni obali jezera Lough Leane, ki je del Nacionalnega parka Killarney. Mesto poleg lepih uličic, cerkva in palače ponuja prelep park ob prej omenjenem jezeru. Park ponuja botanični vrt in palačo Muckross House, ki je služila kot poletna rezidenca angleške kraljice. Po parku se lahko sprehodimo, lahko pa se tudi zapeljemo s kočijo. Na poti iz Killarneya v Kenmare (začetek krožne poti – Kerryjevega obroča) se morate ustaviti na Ladies view, kjer se nam odpre prelep pogled na Nacionalni park Killarney.

Irska. Pogled iz razgledne točke z imenom Ladies view, od koder se vidi Nacionalni park Killarney
Ladies view

Ring of Kerry in klifi Kerry

Ring of Kerry ali Kerryjev obroč je krožna turistična pot, dolga 179 kilometrov, v grofiji Kerry na jugozahodu Irske. V smeri urnega kazalca iz Killarneyja sledi cesti N71 v Kenmare, nato N70 okoli polotoka Iveragh poti Killorglinu skozi Sneem, Waterville, Cahersiveen in Glenbeigh, nato se vrne v Killarney po N72.

Seznam znamenitosti, ki jih lahko vidimo na Kerryevem obroču sestavljajo: Gap Dunloe, vas Bog, Ogamski kamni v Dunloeju, Kerry Woolen Mills, plaža Rossbeigh, center za dediščino v Cahersiveenu, Derrynane House, Otoki Skellig (izlet z ladjico na otoke, kjer so snemali film Star Wars, otoki na katere se je skril Luke Skywalker), Staigue Fort, Kenmare Lace, Moll’s Gap, grad Ballymalis, Ladies view, slap Torc, Muckross House, Modri bazen, Rossov grad, Stolnica svete Marije, samostan itd.

Meni je bila na krožni poti najbolj všeč zelena hribovita pokrajina (naslovna fotografija tega članka) in seveda klifi Kerry na koncu polotoka.

Irska. Prelep pogled na skalnato obalo in pečine Kerry
Klif Kerry
Irska. Klif Kerry zavit v kapico iz oblaka. Prelep pogled na skalnato obalo in pečine.
Klif Kerry v oblakih
Irska. Lepa skalno-peščena plaža obdana s hribi.
Rossbeigh Beach na poti Ring of Kerry