Izleti

Tolsti vrh

Tolsti vrh

Tolsti vrh je s 1715 metri najvišji vrh Kriške gore. Greben Kriške gore je dolg 5 kilometrov in se nahaja zahodno od Storžiča. Pohodnikom priljubljena točka je koča na Kriški gori (1471 m), ki stoji na zahodni strani grebena, na skrajno vzhodni strani pa ga zaključuje Tolsti vrh.

Vrh Tolstega vrha s pogledom na Storžič
Vrh Tolstega vrha s pogledom na Storžič

Za vzpon najbolj priporočam krožno pot iz vasi Gozd. Za vzpon izberite stmejšo (nenevarno) desno pot (skozi Ježo), ki vodi direktno na vrh. Zanjo boljši pohodniki ne boste potrebovali več kot 1h 30h, markirana pa je na 2h 40h. Pot izmenjaje preči gozd in travnike, zato je zanimiva in razgledna. Ko pridete na vrh,se vam odpre čudovit razgled na Storžič, pogorje Košuta, Begunjščico, Dobrčo, Vrtačo, Stol in seveda gorenjsko dolino s Kranjem.

Iz Tolstega vrha se po čudovitem razglednem grebenu podamo proti koči na Kriški gori. V ozadju pogorje Košuta.
Greben iz Tolstega vrha proti koči na Kriški gori

Na Tolsti vrh se lahko podate tudi iz vzhodne (Storžiške) strani, kjer lahko izbirate med dvema možnostima. Za izhodišče lahko izberete Dom pod Storžičemn (bližje za Tržič in okoliške vasi). Po tej varijanti se najprej vzpnete na Malo Poljano od koder potem zavijete desno in po 45 minutah prispete na vrh. Druga možnost pa je iz kranjske smeri, kjer lahko začnete s hojo iz dveh vaseh, in sicer iz Povelj ali Zaloga. Pot vas prvo pripelje na Malo Poljano od koder na Tolsti vrh zavijete levo. Če je izziv premajhen, lahko v izlet dodate še Veliko Poljano, kjer se lahko za vikend tudi okrepčate v koči.

Mala Poljana je odlično mesto za počitek, malico in užitek ob razgledu, predno nadaljujete pot na Tolsti vrh.
Mala Poljana

Če iščete nižje gore s čudovitim razgledom, se odpravite na Blegoš ali Stegovnik, o katerih si tudi lahko preberete na mojem blogu. Za celodnevni izlet v gore pa priporočam obisk Triglavskih jezer in Tičarice.

Potovalec
Leave a Comment