Izleti

Devinski grad

Obzidje

Devinski grad (ita. Castello di Duino) se nahaja v slovenskem zamejskem kraju Devin v Italiji. Grad je v drugi polovici 14. stoletja postavila rodbina Wallsee, služil pa je kot sedež devinskega gospostva, ki je takrat segalo od Vipavske doline, prek Krasa in Notranjske vse do Reke.

Pogled na morje in na ruševine antičnega gradu
Pogled na morje in na ruševine antičnega gradu

Devinski grad je skozi stoletja igral pomembno vlogo v političnem, gospodarskem in kulturnem pogledu. Še posebej pa je zanimiv, ker v njem še vedno prebiva plemiška družina Torre e Tasso (nem. Turn und Taxis), kar mu daje poseben čar in vanj vliva življenje. Devinski knezi so bili znani kot meceni, književniki in ustanovitelji šol, samostanov in drugih insitucij. Odlikovali so se tudi kot vojskovodje v spopadih s Turki in bili diplomatski posredniki med Habsburškim cesarstvom in Beneško republiko.

Devinski grad
Notranje dvorišče

Devinski grad dandanes

V današnjih dneh pa so odprli grad tudi za zunanje obiskovalcem, tam prirejajo koncerte in slavnostna srečanja. V notranjosti so na ogled nekdanji prostori, opremljeni s takratnim pohištvom, slikami, dragocenimi predmeti in spomini, ki so se zbirali dolga stoletja.

Notranjost devinskega gradu
Notranji prostor

Okoli Devinskega gradu in po hribu navzdol v smeri morja se bohoti park s stoletnimi drevesi, angleškimi travniki, cvetočim grmičevjem, lično urejenimi cvetličnimi gredicami, … med vsem tem pa najdemo stare predmete in kipe. Park kar vabi k sprostitvi in mirnemu sprehodu.

Devinski grad
Vrtovi pod gradom

Ob obisku Devinskega gradu je nujen tudi obisk bunkerja, ki je bil med drugo svetovno vojno vklesan v pečino nad morjem. Ta je bil preurejen v mini muzej, kjer hranijo zanimive zgodovinske predmete. Razstavljeni so v veliki dvorani, ki je velika 400 kvadratnih metrov in vklesana 18 metrov globoko v skalo.

Devinski grad je vreden obiska tudi zaradi vzpona na grajski stolp, od koder se odpre prečudovit razgled na celotni Sesljanski zaliv.

Devinski grad
Zunanji del gradu

Devinski grad in Rainer Maria Rilke

Posebno mesto v zgodovini gradu pa pripada pesniku Rainerju Marii Rilkeju, ki je v gradu bival leta 1910. Ta je močno očaral grofico Marijo in tam začel pisati svoje prve elegije. Poimenoval jih je Devinske elegije in jih posvetil mladi grofici. Po pesniku iz Prage je poimenovana tudi razgledna pešpot, ki po strmi obali pelje do Sesljana.

Devinski grad
Potovalec
Leave a Comment