Znamenitosti Omana

Velika mošeja2

Oman je okoli petnajstkrat večji od Slovenije, zato je za potovanje dokaj velika dežela, vendar njegove glavne znamenitosti, vendarle niso tako daleč narazen. Če želite doživeti pravo pustolovščino, je Oman prava destinacija za vas. Potovanje v Oman bo izpolnilo vaša pričakovanja, saj ponuja ogromno raznovrstnih znamenitosti v enem samem potovanju.

Oman še zdaleč ni tako bleščeč sultanat kot Dubaj, niti nima tako bogate zgodovine kot Jordanija, a prav tako ne pozna nestrpnosti in politične nestabilnosti, ki pretresata v največji meri njegovi sosedi, Savdsko Arabijo in Jemen. Oman je odlična turistična oaza v razburkanem islamskem prostoru. Poleg varnosti pa vabi z dramatično pokrajino z več kot dva tisoč kilometri obale in vedno toplim morjem, bogatim z življem, bujnimi oazami v soteskah mogočnega gorovja, starodavnimi, nedotaknjenimi utrdbami, fascinantnimi neskončnimi peščenimi sipinami in gostoljubnostjo domačinov. Obisk teh znamenitosti bo prvovrstna pustolovščina.

Velik del države je težje dostopen zaradi geografskih ovir. Posledično so večinoma poseljene le obalne ravnice, ki se razprostirajo ob Omanskem morju (na SV države) ter ob Arabskem morju ( JV države) in predstavljajo okoli 3 % površine. Na kopenskem delu Oman od sosednjih držav ločuje prostrano, neusmiljeno puščavsko območje, ki pokriva okoli 82 % površine dežele in kjer večji del leta vladajo ekstremno visoke temperature. Pregrado med obalnim in puščavskim delom te dežele predstavlja masivno gorovje Al Hajar, ki zajema okoli 15 % njene površine.  

Oman je tisti predel Bližnjega vzhoda, ki ni zaznamovan z ekstremizmi. Prebivalci Omana so muslimani, vendar pripadniki ibadizma, ki z nekaj manj kot dva milijona verniki, predstavlja v islamu manjšinsko vejo. Le-ta je usmerjena v strpnost in skromnost. 

Znamenitosti Muškata

Glavno mesto Omana Muškat je zelo veliko mesto, saj šteje približno milijon prebivalcev. Zaradi bližine gora je raztegnjeno vzdolž obale. Na pogled je lepo urejeno in čisto mesto z veliko modernimi stavbami, obenem pa ohranja pridih arabskega sveta in njihovo tipično arhitekturo. Poseben vtis naredijo številna grmičevja, nasadi rož in zelenja, ki sicer v puščavskem svetu ne bi nikoli uspevala brez vsakodnevne podpore namakalnih sistemov in številnih vrtnarjev, ki jih na dnevni ravni oskrbujejo. Verjamejo namreč, da je zelena barva v kombinaciji z njihovim modrim nebom simbol raja na Zemlji. Na kar gotovo pomisliš, ko obiščeš njihove največje znamenitosti: Grand Mosque of sultan Qaboos, Royal Opera House, obalna promenada Corniche, ogromna pokrita mestna tržnica Souq, trdnjava Matrah in četrt s Sultanovo palačo, vladnimi stavbami in muzeji.

Stari del Muškata Mutrah je ujet med gore in morje
Stari del Muškata Mutrah je obkrožen z gorami

V Omanu je skoraj 50 let vladal sultan Qaboos, ki je na žalost Omancev, preminil pred kratkim (10.1.2020). Preden je leta 1971 z državnim udarom prišel na oblast, je imel Oman le 6 km asfaltiranih cest. Plemena v državi so bila med seboj sprta in bili so revni. Z njegovo oblastjo pa se je začel razcvet, ki je državo pripeljal do mnogo višjega standarda (primerljivega z evropskimi državami). V Omanu živijo zadovoljni in prijazni ljudje. Zaradi doprinosa k razvoju države je sultan Qaboos bin Said al Said zelo čaščen med državljani, ki so mu zato v zahvalo posvetili veliko število mošej in zgradb, ki so danes znamenitosti Omana.

Grand Mosque of sultan Qaboos

Največja, najlepša in najrazkošnejša mošeja v Omanu se imenuje Grand Mosque of Sultan Qaboos. Odprta je bila leta 2011 na tridesetletnico vladanja sultana Qaboosa. Zgrajena iz 300.000 ton indijskega peščenjaka in je veličastna v vsej svoji belini. Glavna molitvena dvorana je dimenzije 74 x 74 metra s središčno kupolo, ki se dvigne kar 50 metrov. Štirje bočni minareti so visoki 45 metrov, sredinski največji minaret pa kar 90m. Glavna dvorana sprejme 6.500 častilcev, medtem ko ženska molitvena dvorana sprejme 750 častilk. Zunanje dvorišče lahko sprejme še dodatnih 8.000 častilcev, kar pomeni skupno zmogljivost do 20.000 častilcev.

Ponaša se z drugim največjim lestencem na svetu, ki je v celoti sestavljen iz Swarovski kristalov in velik 14 metrov. Ima tudi drugo največjo molitveno preprogo na svetu, ki pokriva tla glavne molitvene dvorane. Izdelana je iz enega samega kosa in vsebuje 1.700.000.000 vozlov in tehta kar 21 ton. Ročno tkano preprogo so 4 leta izdelali v Iranu in združuje klasične perzijske Tabriz, Kashan in Isfahan oblikovalske tradicije. Velja za eno redkih mošej v Omanu v katero lahko vstopimo tudi ne-muslimani (z izjemo petka in sobote).

Ponos za Oman. Drugi največji lestenec na svetu je narejen iz Swarovski kristalov in je ena glavnih znamenitosti Grand Mosque.
2. največji lestenec na svetu iz Swarovski kristalov

Royal Opera House

Royal Opera House je edina opera v arabskem svetu, saj ta vrsta umetnosti Arabcem ni domača. Postavitev opere je bila “darilo” sultana Qaboosa, ki je bil velik ljubitelj tovrstne glasbe. Dokončana je bila leta 2011 na 40 letnico sultanovega vladanja in sprejme 1100 gledalcev. Izredno velika, draga in moderna zgradba združuje arhitekturne smernice in materiale iz različnih delov sveta. Notranja tla so iz italijanskega marmorja, sama stavba iz omanskega, leseni dodatki v notranjosti pa so iz indijskega lesa. Stropi so grajeni po afriških motivih, dekoracije so arabske,… Dvorana je izjemno tehnološko dovršena, prilagaja se na vse strani – premikajo se orgle (20m naprej in nazaj), balkoni, strop, oder,… Vsak sedež ima pred seboj ekran, ki gledalcu ponudi arabske ali angleške podnapise med predstavo.

Kraljeva operna hiša v Muškatu je razkošna in tehnološko dovršena stavba in simbol razkošja Omana.
Omanska kraljeva operna hiša

Corniche in Souq

Meni najlepši del mesta je mestna promenada, ki ji rečejo Corniche. To je obmorski del mesta, kjer je največ dogajanja (sprehodi, večerje, nakupi, druženje). Tu ima Oman tudi največjo tržnico ali po njihovo Souq, kateri naj bi bil eden najstarejših na svetu. V celoti je pokrit s streho in ima dva glavna vhoda, drugače pa je pravi labirint hodnikov. Ti so sestavljenih iz malih trgovinic, ki ponujajo vsemogoče izdelke. Če vam je cena izdelka previsoka, se lahko mirno pogajate za nižjo.

Ena glavnih znamenitosti Muškata (Oman) je promenada, ki se imenuje Corniche.
Znamenitost Muškata – promenada Corniche

Sultanova palača Al Alam

Izredno lepa četrt Muškata, kjer so locirana vsa ministrstva, vladne stavbe, večina muzejev in seveda – sultanova palača Al Alam. Razkošna in posebna stavba je ena od šestih sultanovih rezidenc, ki jo z vsake strani ščitita dve trdnjavi. To sta Mirani Fort in Jalali Fort, ki so ju v 16. stoletju zgradili Portugalci. Obstoječa palača z zlato in modro fasado je bila obnovljena leta 1972. Obiskovalci si lahko ogledajo le ogromen trg pred palačo ter vhodna vrata, notranjost pa ostaja zaprta za oglede.

Ena največjih znamenitosti Muškata in Omana je sultanova palača Al Alam. Okolica je zelo čista in okrašena s cvetjem.
Sultanova Palača Al Alam

Vadiji v Omanu

Znamenitost Omana so vadiji (wadi). To so doline ali soteske, ki jih je izoblikovala voda, vendar le-ta teče po njih samo ob obilnejših deževjih, drugače pa stoji ujeta v smaragdnih tolmunih, ki nudijo prijetno osvežitev. Struga se lahko ob res sušnih obdobjih popolnoma presuši.

Wadi Shab

Wadi Shab je po mojem okusu najlepši vadi, ki smo si ga ogledali v Omanu. Približno 45 min hoje je potrebno, da prideš do konca soteske, kjer se le-ta zoži in tam se je možno kopati v prelepih zelenih tolmunčkih. Pot pa je možno nadaljevati po vodi in ko boste mislili, da ste prišli do konca poti, se vam bo v skali odprl prehod, ki vodi v skalno dvorano, na koncu katere potem lahko splezate po vrvi čez sklalo in tam vas čaka zaključni tolmunček. Vrnete se lahko po isti poti, tako da splezate dol po vrvi ali skočite iz skale v vodo, tako lahko doživite svoj mini kanjoning. Wadi Shab je zelo globok kanjon, s številnimi skalami, ki predstavljajo oblike iz resničnega sveta, še dodatno lepoto pa mu daje rastje (predvsem datljeve palme), ki mu doda življenje.

Globok kanjon Wadi Shab je eden najlepših vadijev, ki jih ponuja Oman.
Globoka soteska Wadi Shab
Zaključek soteske Wadi Shab (Oman).
Zaključek soteske Wadi Shab

Wadi Bani Khalid

Wadi Bani Khalid je čudovit vadi, kjer si je smaragdno zelena voda med belimi skalami izdolbla prelepa korita in tolmune. Na koncu doline (vadija) lahko obiščemo tudi manjšo jamo, kamor pa se morate splaziti po vseh štirih. Ni priporočljivo za klastrofobične. Ni lepšega, kot se ohladiti in zaplavati v teh tolmunih.

Pogled na glavno jezero Wadi bani Khalid (Oman).
Pogled na glavno jezero Wadi Bani Khalid
Zeleni tolmuni v Wadi Bani Khalid (Oman)
Zeleni tolmuni v Wadi Bani Khalid

Puščave v Omanu

Wahiba

Wahiba Sands kot imenujejo celo puščavsko regijo obsega kar 12.500 m2 površine. Dolga je 180 km in široka 80 km, poimenovali pa so jo po tukaj živečem plemenu Bani Wahiba.  Kljub temu, da je to puščava, v njej živi kar 16.000 nevretenčarjev ter kar 200 vrst drugih prostoživečih živali. Hkrati so dokumentirali tudi 150 različnih vrst domače flore.

Da smo jo uspeli prečiti s terenci smo potrebovali vsaj 6 ur vožnje, če ne upoštevamo postankov. Cesta čez puščavo izgleda kot zvožen pesek, ki je ponekod utrjen in podlaga je ravna, tako da vožnja poteka hitro. Ponekod pa je potrebno prečiti peščene hribčke in sipine, kar je zahtevnejše, ampak zato zanimivejše. Ponekod pa je cesta polna grbin in lukenj, zato je vožnja počasna in utrujajoča.

V puščavi živi nekaj beduinov, ki se poleg svojih tradicionalnih poslov (živinoreje in ročnih obrti) preživljajo s tem, da so vodiči odpravam v puščavo. Takšen beduin Abdulah je bil tudi naš vodič. Obiskali smo ga v njegovem domovanju, ki izgleda kot nek večji šotor. Njegova družina nas je pogostila s kavo, sadjem in dateljni. Kljub temu, da njihovo življenje zgleda skromno, so srečni.

Čudovite oranžne sipine puščave Wahiba (Oman)
Čudovite oranžne sipine puščave Wahiba

Bela Puščava

Pri kraju Al Khaluf se začne Bele puščava, ki je veliko manjša od Wahibe, vendar je nekaj posebnega, zaradi skoraj bele barve peska in čudovitih sipin, ki se končajo v Indijskem oceanu. Najlepši del doživetja Bele puščave je kampiranje v njej, saj je puščava prijetno topla tudi ponoči, na nebu pa sveti na tisoče zelo svetlih zvezd (bolj kot pri nas, zaradi manj onesnaženja in bližine ekvatorja). Sprehajanje, kopanje, spanje, večerno druženje in opazovanje zvezd v Beli puščavi je bila za naju nepozabna izkušnja Omana.

Notranji Oman in gorovje Al Hajar

Notranji del Omana je večinoma puščavski, razen njegov severni del pod gorovjem Al Hajar, kjer se nahaja največje mesto tega dela Omana Nizwa, ki je prestolnica pridelave omanskih datljev. Njena okolica ponuja celo paleto mogočnih starodavnih trdnjav, lepo pokrajino in nasade dateljevih palm. Gorovje Al Hajar ponuja lepe razglede na omanski Grand canyon, Wadi Ghul in na sončevo goro Jabel Shams. Neverjetno avanturo predstavlja vožnja čez to gorovje (obvezno s terenci 4×4), saj so vzponi in spusti ekstremni, cesta pa večinoma makadamska, prepadna, ozka in na trenutke v slabem stanju. Vasice v tem gorovju pa te prevzamejo s svojo preprostostjo in starodavnostjo

Nizwa

Nizwa je najpomembnejše mesto notranjega dela Omana in prestolnica datljev. Znana je po svoji tržnici (Souq), kjer se trguje z dateljni, začimbami, živimi živalmi, ribami, sadjem in zelenjavo, lončenimi izdelki in njihovimi tradicionalnimi okrasnimi noži (kadjar). Vsak petek imajo tradicionalno prodajo koz, ko je na tržnici res živahno, saj pripeljejo na prodaj koze iz širše okolice Nizwe

Pomembna znamenitost Nizwe je tudi njena trdnjava, ki je rekonstrukcija te mogočne starodavne trdnjave in je obenem muzej, kjer ob sprehodu skozenj dobiš občutek, kako se v njej nekoč živeli in delali različni ljudje (kmetje, rokodelci, vojaki, učenjaki, duhovni vodje, sultan in ostali plemiči).

Lepo obnovljena trdnjava, ki je obenem muzej na prostem, saj prikazuje kako so v tistih časih živeli prebivalci trdnjave.
Trdnjava v Nizwi

Trdnjava v Bahli

V središču Bahle je moč videti največjo trdnjavo v Omanu. Zgradili so jo vladarji Nabahina v predislamskem času med 12. in 17. stoletjem. Hkrati so okrog nje zgradili tudi 12 km obrambnega zidu, ki je ščitil trdnjavo in vas pred napadalci. Trdnjava in obrambni zid sta zgrajena iz blatne opeke, ki je še vedno izjemno lepo vidna in ohranjena. Obrambni zid je še vedno viden in ohranjen na nekaterih odsekih. Trdnjavo so leta 1987 popolnoma renovirali. Trenutno (2020) poteka ponovna adaptacija notranjosti, tako da je zaprta za oglede.

Trdnjava v Bahli je največja trdnjava v Omanu.
Trdnjava v Bahli

Trdnjava Jabreen

V Jabreenu je ena najlepših in najbolj ohranjenih trdnjav v celi državi. Služila je kot sultanova poletna rezidenca. Zgrajena je bila v treh nadstropjih leta 1671. Postavljena je povsem na ravnem terenu s pogledom na gore in obkrožajo jo ogromni nasadi datljev. Sklepajo, da se sultan v tistih časih ni bal nikogar in ni bil ogrožen. Grad mu ni služil samo kot trdnjava, ampak so bili v njem nameščeni tudi študentje medicine, astrologije in verskih naukov. To je razvidno tudi po razporeditvi prostorov in soban, saj so nekatere izjemno velike in bogato okrašene, druge (za študente) pa manjše in preprosto opremljene. Na ogled je poleg soban in prostorov postavljena tudi posoda za kuhanje in shranjevanje živil ter datljev. In seveda najbolj zanimiv del trdnjave je prostor v kleti, kjer so shranjevali dateljne in iz njih stiskali olje, ki so ga uporabljali pri vsakodnevni kuhi.

Trdnjava v Jabreenu (Oman) je sultanu služila kot poletna rezidenca. Trdnjava je lepo obnovljena in zelo zanimiva za ogled.
Trdnjava v Jabreenu

Al Ayn

Severo-zahodno od Nizwe med gorami je mesto Al Ayin, kjer lahko vidimo hiške narejene iz zloženih kamnov, ki naj bi izvirale iz bronastne dobe, 3000 let pred našim štetjem in naj bi domnevno služile kot grobnice. Zgradili so jih v času vladanja Umm Al – Nar kulture. Grobnice so od leta 1988 pod Unescovo zaščito. Nahajajo se na vrhu hribčka in so zgrajene iz okoliškega kamna. So okrogle oblike, premera 6 metrov. Podobne grobnice lahko vidite še v dveh drugih krajih v Omanu in sicer v Batu in Al-Khutmu.

Grobnice iz bronate dobe in pokrajina okoli Al Ayna (Oman).
Ena od grobnic in pokrajina okoli Al Ayna
Grobnice  v Al Aynu so zgrajene iz okoliškega kamna in spadajo pod Unescovo zaščito
Grobnice v Al Aynu

Kanjon Wadi Ghul

Na vrhu tega kanjona je ploščad od koder je lep razgled na mogočno sončevo goro Jabel Shams, ki je visoka 3009 metrov in je največja gora arabskega polotoka. Iz ploščadi je tudi dih jemajoč pogled v približno 1000 metrov globok kanjon. Iz Nizwe oz. iz doline do kanjona je asfaltna cesta z nekaterimi makadamski odseki, vendar je prevozna tudi za vozila brez štirikolesnega pogona. Za ljubitelje hoje in gibanja v naravi si lahko privoščite balkonskih sprehod po potki nad kanjonom, ki vodi vse do njegova konca, kjer je bila nekoč med skalami pastirska vasica. Ohranjeni so še njeni ostanki in v skale narejene terase, kjer so pridelovali hrano. Za celo pot potrebujete 3 do 4 ure hoje.

Kanjon Wadi Ghul je največja soteska v Omanu, globoka je 1000 metrov; nad njim se lahko sprehodite po potki, ki je vidna na desni strani slike.
Kanjon Wadi Ghul

Misfat Al Abriyyin

Misfat Al Abriyyin je idilična gorska vasica, kjer najdemo nekaj manjših butičnih hotelčkov. Vas je zelo konservativna (prebivalci so zelo verni in tradicionalni), zato so postavljene table, da morajo biti turisti pokriti in da je prepovedano slikati domačine. Do tradicionalne hiše, ki je sedaj hostel Misfah Old House se lahko sprehodiš skozi ozko vas in skozi datljeve nasade, ki hiše obkrožajo. Fantastični vodni namakalni sistemi Aflaj (Unesco) za vrtove in domačo uporabo, se vijejo skozi vasico do vsake hiše. Res čudovito. Čudovito doživetje je, če na terasi Old House-a spijete kavico ali čaj z dateljni in uživate ob pogledu na gore in v dolino.

Misfat al Abriyyin (Oman) je gorska vasica pod goro Jabel Shams.
Misfat al Abriyyin

Balad Sayt

Sredi gorovja Al Hajar se nahaja zame najlepša vasica v Omanu Balad Sayt. Sledilo je še nekaj vratolomnih vzponov, spustov in vožnje po prepadnih cestah, nakar smo prišli v kanjon Little Snake (majhna kača), kjer smo našli izredno lep kamping prostor ob vodi. Zakurili smo taborni ogenj in na njem pripravili božansko silvestrsko večerjo. Družili smo se in si nazdravili za novo leto.

Balad Sayt (Oman) je gorska vasica v gorovju Al Hajar in ena največjih znamenitosti.
Balad Sayt

Oman nudi celo vrsto izredno lepih znamenitosti, tako naravnih, arhitekturnih in kulturnih. Tako, da kar kliče in vabi, da odpotujete tja. Če potrebujete načrt, kako se lotiti potovanja v Oman, pa si preberite članek Načrt za potovanje v Oman, ki ga ponuja moj blog Potovalec.