Potovanje

Podvodni svet Filipinov

Želvica2

Podvodni svet Filipinov je res čudovit in raznovrsten, zato je poleg čudovitih plaž vrhunec potovanja na Filipine, Plavanje s kitovci (največjo ribo na svetu), z morskimi želvami, v jati med tisočimi sardelami in med pisanimi ribami. Opazovanje prelepih raznobarvnih koral, morskih zvezd in drugega morskega živeža je nepozabna iskušnja, ki mi bo za vedno ostala v spominu.

Podvodni živalski svet

Morske želve je na Filipinih moč videti na veliko mestih. Jaz sem jo videl na otoku Belicasag (na izletu iz Alona beach-a), vendar ne čisto od blizu. Videl sem jo tudi na izletu z ladjico iz Port Bartona (otok Palawan). Več morskih želv naenkrat sem videl v plitvini plaže v Moalboalu, kjer so se veselo pasle v morski travi. Prav nič se me niso bale, pravzaprav se zame sploh niso zmenile. Lahko sem jih mirno snemal od blizu in jih opazoval.

Morska želva, ki se je pasla na morski travi v plitvinah plaže Moalboal je zaplavala in se prestavila na drug morski pašnik.
Morska želva med plavanjem

Morska želva iz plaže Moalboal se je dvignila na gladino, da je zajela zrak. Res zanimiva in veličasna žival, ki mi jo je bilo v veliko veselje opazovati, ter plavati z njo.

Morska želva, ki se je pasla na travi v plitvinah plaže Moalboal se je dvignila na gladino, da je zajela zrak.
Morska želva je zajela zrak

V kraju Oslob na otoku Cebu lahko zaplavate s kitovci, največjo ribo na svetu (ang. whale shark). Kitovci so vrsta morskega psa, vendar se prehranjujejo s planktonom. Dosežejo velikost tudi do 20m, vendar najpogosteje zrastejo okoli 10m. V centru za opazovanje kitovcev v Oslobu se lahko odločiš ali boš te velikane opazoval iz čolna ali boš zaplaval med njih. Seveda je zame obstajala samo ena možnost, to je biti priča temu, da mimo tebe priplava kot avtobus velika riba, ki odpre usta tako na široko, da te iztegnjenega požre. Še dobro, da nisem plankton :).

Kitovec med hranjenjem s planktonom, sesa vase vodo, da iz nje prefiltrira hrano.
Kitovec med hranjenjem

Kitovcev je bilo v vodi veliko, zato ker so jih ribiči hranili. Pravilo je bilo, da se jim ne smemo približati na manj kot 3 metre, kar je bila nemogoča naloga, saj so kitovci sami plavali mimo nas, na razdalji enega metra. Potrebno je bilo samo iztegniti roko in že si ga lahko pobožal po repu. Res veličastne živali, človek sploh ne opazi ostalih lepih raznobarvnih rib okoli kitovca :).

Kitovci so plavali tako blizu, da sem se ga moral dotakniti, čeprav je bilo to prepovedano.
Kitovec je plaval tako blizu, da sem se ga moral dotakniti

Koralni svet

Lepa oranžno-črna ribica je stražila svoje domovanje v morski travi med koralami. Tudi ko sem se ji približal, se ni prestrašila, temveč je zaplavala proti meni, da me prepodi stran.

Lepa oranžno-črna ribica je stražila svoje domovanje v morski travi med koralami.
Wannabe Nemo

Vidimo lahko korale zelo zanimivih barv, še posebej, če se med njimi znajde tudi zlata. To sem našel v plitvinah plaže Hidden beach, ki smo jo obiskali na izletu z ladjico iz El Nida (Palawan).

Včasih so korale zelo zanimivih barv, med njimi se najde tudi zlata.
Korala zlate barve

Najlepše korale vseh barv in oblik smo videli na koralnem vrtu med izletom z ladjico iz Port Bartona. Nekatere korale so spominjale na grmovje, nekatere na možgane, nekatere na drevesne gobe ali pa na lokvanje,…

Prelepe korale vseh barv, ki smo jih videli na koralnem vrtu med izletom z ladjico iz Port Bartona.
Prelepe korale vseh barv
Korale vseh barv in oblik, ki smo jih videli na "koralnem vrtu" med izletom z ladjico iz Port Bartona.
Korale vseh barv in oblik
Majhne ribice med koralami še polepšajo čudovito podvodno kuliso.
Majhne ribice med koralami
Čudovito morsko dno pri Port Bartonu, kjer najdemo tudi korale v obliki možganov.
Čudovito morsko dno pri Port Bartonu

Ribe vseh barv in oblik so plavale okoli nas in tako poskrbele, da nam med koralami ni bilo dolgčas.

Ribe vseh barv in oblik so plavale okoli nas in tako poskrbele, da nam med koralami ni bilo dolgčas.
Ribe vseh barv in oblik

Da pa vidiš vse te podvodne lepote, ki jih ponujajo Filipini, pa je obvezna maska. Ne skrbite, če jo pozabite doma, saj jo na vsakem izletu z ladjico dobite gratis. Tara vas pozdravlja in vas vabi, da si tudi vi ogledate podvodni svet Filipinov.

Snorklanje je eden glavnih športov na Filipinih :) Lepa morska deklica Tara vas pozdravlja.
Snorklanje je eden glavnih športov na Filipinih 🙂
Potovalec
Leave a Comment