Izleti

Stegovnik

Pogled-na-vrh-stegovnika

Iščete ideje za izlet v gore? Bi radi imeli čudovit razgled obenem pa vas je strah visokogorja in zahtevnih poti? Ne zmorete hoditi več kot dobre 4 ure (v obe smeri) ali pa nimate več časa? Ena redkih gor, ki vse to zagotavlja je Stegovnik, 1692 metrov visoka gora v hribovju med dolinama Tržiške Bistrice in Kokre.

Stegovnik, pogled na Kočno
Potovalec in Kočna

Kakšne razglede ponuja? Na jugu se bohoti mogočna Kočna, na zahodu Storžič, pogorje Košuta na severu-zahodu in Košutnikov Turn na severu. Proti vzhodu se pogled odpre vse do Virnikovega Grintovca, Olševe in še naprej do mogočne Pece. Kot na dlani se torej ponuja pogorje Košuta s svojimi zelenimi pobočji in številnimi planinami. Osameli orjak Storžič se dviga med manj znanimi jezerskimi vrhovi, najbližji od njih je Kozji vrh. Vidita se tudi Kalški greben in Krvavec.

Stegovnik, pogorje Košuta
Pogorje Košuta

Na Stegovnik vodi več poti, jaz sem izbral in priporočam pot iz Dola, ker je krožna in se ni potrebno vračati po isti poti. V Dol se pripeljete po dolini Kokre, kakor da se peljete na prelaz Jezersko. V vasi Spodnje Jezersko, pri gostilni Kanonir zavijete levo in kmalu zapeljete na makedamsko cesto, ki vas pripelje do križišča. Levo gre cesta za pot na Storžič, vi pa zavijete desno in čez 300m parkirate (nad kmetijo pri zapornici).

Izhodišče: 822 m
Višina: 1692 m
Višinska razlika: 870 m
Čas poti: Vzpon: Dol – Stegovnik (čez Močnikovo sedlo): 2 uri 30 minut;
Sestop: Stegovnik – Dol (preko Stegovniškega okna): 2 uri.

Vzpon na Stegovnik

Makadamska cesta, ki se je držimo kar nekaj časa nas pripelje do gozdne jase s kočo, kjer se mi usmerimo naravnost na planinsko pot skozi smrekov gozd. Hitro pridemo do gozdarskega kolovoza, ki ga prečkamo naprej in sledimo markacijam, kar se v nadaljevanju večkrat ponovi, dokler ne pridemo do velike poseke, kjer se kolovoz obrne desno, mi pa zavijemo levo v gozd. Tam pa pridemo do podrtih dreves, ki so zakrila markirano pot, zato moramo biti pozorni na možice, ki nas usmerijo mimo podrtih dreves nazaj na markirano pot.

Višje prečimo strma gozdnata pobočja in se vzpenjamo ob grapi hudourniškega potočka. Tik prek njim se nahaja manjši spodmol za katerim prečkamo potok. Sledi sorazmerno položen predel po katerem nas pot pripelje do sedla imenovanega “Pri lojtri”. Tu se nahaja razpotje za Močnikovo sedlo, Brsnino (2 uri), D. njivo (3 ure) ter Medvodje in Jelendol.

Nadaljujemo za oznako za Stegovnik, nakar sledi zmerni vzpon skozi gozd, ki nas pripelje na vršno grebenasto pobočje. Vedno bolj razgledna pot, ki se občasno vzpenja zelo strmo, se vrh grebena položi. V nekaj korakih prečimo kratek, z jeklenicami varovan predel, za katerim se povzpnemo na vzhodni predvrh Stegovnika, od koder nas položna pot po dobri minuti razgledne grebenske hoje pripelje na označen vrh Stegovnika. Kjer se nam odpre že prej omenjen razgled.

Stegovnik, panorama iz vrha
Panorama iz vrha

Sestop

Jaz sem sestopil po isti poti, lahko pa izberete tudi pot skozi Stegovniška okna, ki je menda fantastična. Naslednjič se bom na Stegovnik podal po njej in vam jo takrat opišem. Menda ni dobro označena, zato je dobro prebrati opis poti preden se opravite na pot (in jo imeti pri sebi tudi na poti). Prilagam link do opisa poti: http://www.hribi.net/izlet/dol_stegovnik_skozi_okno/11/442/654

Če iščete nižje gore s čudovitim razgledom se odpravite na Blegoš, za celodnevni izlet v gore pa priporočam obisk Triglavskih jezer in Tičarice. O teh in podobnih izletih si lahko preberete na mojem blogu.

Kaj lahko vidim iz vrha Stegovnika?

Na jugu se bohoti mogočna Kočna (vidi pa se tudi Kalški greben in Krvavec). Na zahodu kraljuje osameli orjak Storžič in manj znani jezerski vrhovi. Pogorje Košuta lahko vidite na severu-zahodu. Proti vzhodu pa se odpre pogled vse do Virnikovega Grintovca, Olševe in še naprej do mogočne Pece.

Ali je pot na Stegovnik težka in nevarna?

Pot na Stegovnik je na trenutke strma, ni pa preveč naporna, saj iz Dola do vrha potrebujete le 2 uri in 30 minut (Izhodišče: 822 m; Višina: 1692 m; Višinska razlika: 870 m)
Pot ni nevarna, saj je potrebno prečiti le en kratek z jeklenicami varovan predel, ki ni zelo izpostavljen.

Katero pot naj izberem?

Na Stegovnik vodi več poti (link seznama poti http://www.hribi.net/gora/stegovnik/11/442). Priporočam pot iz Dola, ker je krožna in se ni potrebno vračati po isti poti, obenem pa je zelo raznolika in zanimiva. Na njej lahko vidite tudi naravna okna.

Potovalec
Leave a Comment