Rajsko otočje Filipini

Domuloan beach

Filipini so rajsko otočje, ki se ponaša z dih jemajočimi plažami in osupljivim podmorskim svetom. Filipini ponujajo širok spekter avantur, ki segajo od plavanja s kitovci, želvami, pisanimi ribicami … do odličnih masaž, hrane in zabave. Potešile bodo slehernega “potovalca”. Vabljeni k branju mojih zapisov o naravnih lepotah, znamenitostih, atrakcijah na tem rajskem otočju,… Uživajte v branju ;), na koncu pa se odločite, če so Filipini res rajsko otočje?

MANILA

Manila je ogromno mesto, ki nikoli ne spi. V njej prevladuje utrip natrpanosti, revščine in umazanosti, kljub temu, da ima poleg revnih kartonastih naselij tudi izjemno bogate mestne četrti. Prvi vtis mesta deluje nevaren in kaotičen, čeprav se razmer dokaj hitro navadiš. Sploh, ko sprejmeš prometni režim mesta, ki se ponaša z nešteto pogumnimi vozniki, ki jih kar ni in ni konec. Pripravite se torej na minimalne razdalje med avtomobili (midva sva potrebovala dobrih 20min, da sva se sprostila v avtu) in ohranite mirne živce ob njihovem stalnem menjavanju pasov pri čemer namesto usmerjevalnikov raje na hitro pritisnejo na hupo (s čimer opozarjajo ostale, da spreminjajo smer vožnje).

V Manili je zelo gost promet. Na isti cesti se znajdejo, kolesa, konjska vprega, tuk-tuki, motorji, avtomobili, jeepneyi, busi, tovornjaki, čisti kaos. Na sliki je vidno, da se cela družina pelje na skuterju (štirje), kar je dokaj pogost pojav.
Promet v Manili

Otoka BOHOL in PANGLAO

Mestece Alona Beach je gotovo lepota vredna ogleda. Velja kot odlična odskočna deska za ogled slavnih Čokoladnih gričev, reke Loboc, Tarsierjev, farme metuljev … in s svojo majhnostjo poskrbi za hiter občutek orientacije in obvladljivosti. Iz tega predela Filipinov si bova gotovo zapomnila sladek mango, ki ga ponujajo v vseh možnih oblikah – svežega, v šejkih, sušenega ,… (slednjega bova na tem koncu naslednjič gotovo kupila še več!).
Panglao je sicer majhen otoček, povezan z večjim Boholom preko mosta . Glavna turistična točka otoka Alona Beach “živi” tako podnevi kot ponoči; v vrvežu turistov in ponudnikov lahko izbirate med mnogimi pustolovščinami na otoku Bohol in/ali Panglao (izlet po notranjosti otoka ali po morju, npr. na otok Balicasag, Virgin island, …). Medtem ko zvečer zaživi s svojo promenado restavracij in barov, kjer si lahko privoščite okusno večerjo, nešteto koktejlov po dobrih cenah, karaok in zabave.

Tako se zjutraj prebuja plaža v Aloni. Turisti že čakajo na plaži svoje vodiče, ki jih bodo odpeljali na dnevne izlete z ladjicami ali na potapljanje. Filipini so rajsko otočje.
Alona Beach zjutraj

Izlet po notranjosti otoka Bohol

Prava atrakcija na izletu je lokalni živalski vrt “farma metuljev”, kjer lahko vidite veliko različnih vrst pitonov, krokodile, opice in ptice. Najlepši pa je vrt poln velikih prekrasnih metuljev, ki prosto letajo naokoli in pristajajo na rokah, ramah in na glavah obiskovalcev.

Vrt poln prekrasnih metuljev, ki letajo naokoli in pristajajo na obiskovalcih.
Farma metuljev

Zanimiva atrakcija je tudi viseči most, kjer se zibaje sprehodite čez manjši kanjon na drugo stran in po drugem zibajočem mostu nazaj.

Viseča in zibajoča se mostova nad reko.
Viseča mostova

Tudi vožnjo z ladnjico po reki Loboc bi lahko opisali kot rajsko. Prekrasna zelena reka teče skozi bujen gozd, ki ga lahko opazujete med vožnjo medtem ko uživate v živi glasbi in okusnem (samopostrežnem) kosilu. Ustavili se boste tudi na pomolu, kjer vam bo lokalna folklorna skupina zaplesala nekaj svojih tradicionalnih plesov. Lepa izkušnja.

Vožnja s ladjo po smaragdni reki Loboc, obrasli z bujnim pragozdom. Filipini so rajsko otočje.
Reka Loboc in bujni gozd
Tradicionalni filipinski ples ob reki Loboc. Izvedla ga je lokalna folklorna skupina.
Tradicionalni plesi

Pravo doživetje se nahaja tudi v parku tarsierjev, kjer se skrivajo drobni primati z največjimi očmi na svetu (glede na razmerje s telesom). Za otroško dlan velike nočne živali večino dneva prespijo na vejah tamkajšnjega gozda, zaradi česar jih morate kar pozorno poiskati (namig: osebje stoji v bližini, kjer se nahajajo in jih skrbno pazijo). Premikajo se polžje počasi, čeprav baje ponoči “oživijo”, ko lahko preskočijo precejšnje razdalje med drevesi. Ker veljajo kot hitro vznemirljive živali, boste morali biti ves čas obiska zelo tiho.

Po moji oceni pa veljajo za najbolj zanimivo znamenitost Bohola Čokoladni griči. Na stotine zanimivih hribčkov, ki izgledajo kot velikanske krtine porasle s travo pustijo globok pečat, ki ga je res vredno doživeti v živo. Celoten dan potovanja po otoku Bohol je bil prekrasen, zato ta izlet toplo priporočam.

Čokoladni griči so čudo narave in izredno lep dodatek naravi Bohola. Filipini so rajsko otočje.
Čokoladni griči

Otok CEBU

Oslob

Moja prva pustolovščina na otoku Cebu, je bila plavanje s kitovci v Oslobu. Plavanje z največjo ribo na svetu t.i.kitovcem (whale shark), je prav zares posebno doživetje. Kitovci , ki so v bistvu morski psi, se prehranjujejo s planktonom in dosežejo velikost tudi do 20m! Najpogosteje zrastejo okoli 10m. V centru za opazovanje Kitovcev se lahko odločiš ali boš te velikane opazoval iz čolna ali boš zaplaval med njih. Seveda pa je škoda izgubljati besede na temo kako nepozabno doživetje je biti priča temu, da mimo tebe priplava kot avtobus velika riba.

Največja riba na svetu, kitovec ob hranjenju. Z odprtimi usti zgleda še bolj ogromen, saj bi lahko skoznje posesal odraslega človeka. Filipini so rajsko otočje.
Kitovec med hranjenjem
Največja riba na svetu ob hranjenju. Kakšna prečudovita orjaška žival. Filipini so rajsko otočje.
Kitovec ali “Morski avtobus”

Moalboal

Moalboal je letoviški kraj na zahodni obali otoka in je znan po lepih plažah, želvah in jatah sardel. Na plaži vprašajte domačina, kje lahko najdete jate sardel in morske želve. Blizu kopnega lahko zaplavate med neskončno jato rib ali pa opazujete morske želve med hranjenje. Oboje je izredno lepa izkušnja oz. doživetje. Moalboal je zelo lep turističen kraj z veliko lokalčki in zanimivim in pestrim nočnim življenjem.

Iz Moalboala se lahko odpravite na dnevni izlet na bližnji kanjoning po soteskah reke Kawasan. Po mojem mnenju je to zelo dobra opcija za ljubitelje narave in malo adrenalina. Kanjoning ponuja dričanje čez skalne tobogane, skakanje iz skal v tolmunčke in plezanje po skalah, ter prebijanje po reki navzdol. Na koncu pa vas čaka osem metrov visok skok. Ob poti nazaj pa nas čaka še čudovit največji slap na reki Kawasan, ki je prekrasen za pogled.

Ko končate kanjoning, vas čaka še ta čudovit slap na reki Kawasan, pod njim se lahko tudi okopate v čistem turkiznem jezeru. Filipini so rajsko otočje.
Slap na reki Kawasan

Otok PALAWAN

Glavne atrakcije na rajskem otoku Palawan so: El Nido in izleti po otokih v njegovi okolici; Port Barton in izleti po otokih v njegovi okolici; Podzemna reka Sabang; in Puerto Princesa s številnimi prekrasnimi plažami. Zaradi tega otoka so si Filipini dokončno prislužili ime rajsko otočje.

El Nido

Ena najlepših plaž v okolici El Nida, ki ni vključena v nobenega od izletov z ladjico, je plaža Los Cabanas. Plaža je 10 min iz El Nida z tuk-tukom, tam pa lahko uživate v lepih barčkih z chill-out glasbo in koktejli po ugodnih cenah. Vsak dan popoldan so happy hours akcije, kjer dobiš dva koktejla za ceno enega. Za ljubitelje adrenalina imajo zipline, ki ponuja spust iz bližnjega hribčka, čez plažo na mali otoček, s katerega se potem vrneš peš po peščenem nasipu. Plaža je peščena, voda pa zelo topla.

Na plaži Las Cabanas, lahko ob dobri glasbi in koktejlih, uživate tudi v zipline-u. Filipini so rajsko otočje.
Plaža Las Cabanas

Izleti z ladijco iz El Nida

V El Nidu so glavne atrakcije celodnevni izleti “Island hoppingi”, križarjenje z ladjico po okoliških neštetih rajskih otočkih. Izleti ponujajo raziskovanje skritih plaž in lagun, vožnja s kajaki in snorklanje. Vsi ponudniki izletov so dogovorjeni za tri enotne načrte izletov, torej načrt A, B in C.

Na sliki je zaliv El Nido od koder se začnejo vsi izleti (A,B in C). Barve in skalna obala zaliva sta izjemna. Filipini so rajsko otočje.
Zaliv El Nido

Izlet C

Izlet C se začne z vožnjo mimo Helicopter Islanda, otoka v obliki helikopterja, dinozavra ali delfina. Naslednja postaja je bilo svetišče Mantiloc. Potem pa so sledile tri plaže: Secret Beach, Star Beach in Hidden Beach, ki imajo takšna imena z razlogom.

Na izletu C se dvakrat ali trikrat ustavite za snorklanje nad čudovitimi koralami, kjer lahko opazujete pisane ribice, kot je ta na sliki.
Čudovit morski svet na izletu C

Izlet A

Izlet A vključuje: Secret Lagoon, 7 Commando beach, Shimitzu Island, Big ali Small lagoon. Za Big lagoon moreš rezervirati izlet že kak dan vnaprej oz. pri pravemu ponudniku, saj se morajo ponudniki izletov prijaviti za obisk, ker je le-ta omejen. Midva sva se prijavila tik pred zdajci, tako da sva lahko šla le v Small lagoon, ki pa je prav tako zelo lep. Pred vstopom vanj dobiš kajak za dve osebi, z njim se potem odpelješ v zaliv. Skozi odprtino v skali veliki meter krat meter vstopiš v samo laguno, ki je podolgovate oblike, kot nekakšen rečni kanjon. Morje v njem je turkizno modre barve in izkušnja z veslanjem skozi laguno je čudovita.

Secret lagoon (skrivna laguna) je prostor z morjem ujet med visoke skale. Vanjo lahko vstopiš skozi ozko luknjo v skali, skozi katero se moraš splaziti. Zaradi tega nastane vrsta ljudi pri vstopu vanjo in pri izstopu iz nje.

Secret lagoon (skrivna laguna) je prostor z morjem ujet med visoke skale. vanjo lahko vstopiš skozi ozko odprtino v skali. Filipini so rajsko otočje.
Secret lagoon

Port Barton

Iz Port Bartona je tako kot iz El Nida več tipov izletov, ki vključujejo snorklanje nad koralnim grebenom, opazovanje morskih želv in obisk otoka morskih zvezd.

Sanjska plaža na izletu iz Port Bartona. Iz Port Bartona je tako kot iz El Nida več tipov izletov, ki vključujejo snorklanje nad koralnim grebenom, opazovanje morskih želv in obisk otoka morskih zvezd. Filipini so rajsko otočje.
Plaža na izletu z ladjico iz Port Bartona

Podzemna reka Sabang

V podzemno reko v kraju Sabang se zapeljete s čolnom v katerem je do osem oseb. S čolnom se peljete po reki v jami približno tri kilometre. Med vožnjo lahko opazujete kapnike in netopirje. V bližini podzemne reke sta še dve atrakciji. Ena je vožnja z ziplinom čez zaliv, druga pa izlet z ladjico po reki skozi mangrovov gozd. Tam lahko vidite opice, razne ptice, kuščarje velike skoraj en meter, kače in seveda bujen gozd mangrov.

Vhod v podzemno reko Sabang. Vanjo se zapeljete s čolnom v katerem je do osem oseb. S čolnom se peljete po reki v jami, približno tri kilometre. Med vožnjo lahko opazujete zanimive kapnike in netopirje. Filipini so rajsko otočje
Vhod v podzemno reko Sabang

Puerto Princesa in plaža Nactabon

Plaža Nagtabon se nahaja  severo zahodno od Puerto Princese, kakšnih 45 minut vožnje s skuterjem. Nagtabon je prekrasna plaža in pravi raj na zemlji.

Plaža Nactabon je 45 minut vožnje s skuterjem stran od Puerto Princese. Filipini so res rajsko otočje.
Plaža Nagtabon

Hrana na Filipinih

Na Filipinih sva jedla večinoma dobro hrano, enkrat ali dvakrat je bilo zanič, nikoli pa zares odlično. Hrano pripravljajo toliko, da je užitna, ne trudijo se narediti presežka. Njihova kuhinja je mešanica tajske in indijske kuhinje, vendar brez izrazitih okusov.
Ravno obratno pa lahko rečeva za njihove sveže stisnjene sokove, ki so izredno okusni. Najin najljubši je bil mangov sok, ki je božanski. Naravni sokovi so tudi del koktejlov, ki so prav tako zelo okusni in odlična osvežitev na plaži oz. za popestritev nočnega življenja.

Če zaradi zgornjih opisov verjamete, da so Filipini res rajsko otočje in bi jih radi obiskali in ne veste kako načrtovati takšno potovanje, si lahko na mojem blogu Potovalec preberete članek Filipini -Načrt za potovanje.