Filipini – Načrt za potovanje

Načrt za potovanje na Filipine ni bilo enostavno pripraviti, saj sva s partnerko Taro imela omejeni čas bivanja na otočju Filipini. Najprej sva kupila letalske karte, ki so nama omogočale 14 dni bivanja na samih Filipinih, kar sva potem poskusila kar najbolje izkoristiti. Po izkušnji kakršno sva imela, sem se odločil pravilno, saj sem načrt pripravil optimalno. Bilo je sicer veliko premikanja (transportov), ampak vseeno ni bilo prenaporno, tako da sva zelo uživala v vseh zanimivostih, atrakcijah, izletih, dogodivščinah.

Če bi še enkrat delal načrt za potovanje bi si ogledal iste zanimivosti, ki jih ponujajo Filipini. Spodnja slika kaže najine 3 notranje lete (Manila-Tagbilaran (Panglao)), (Cebu-El Nido) in (Puerto Princesa-Manila). Iz otoka Panglao na otok Cebu sva potovala z ladjico, ostalo pa z busi, kombiji in tuk-tuki. Potovanje je bilo nepozabno, Filipini pa sanjsko otočje. Preberite načrt najinega potovanja in ga ponovite, izjemno boste uživali.

Najina pot po Filipinskih otokih; trije notranji leti in en prevoz z ladjico

Filipini 1. dan:

Po 12 urni vožnji z letalom sva prispela iz Zagreba v Manilo, ogromno mesto sestavljeno iz kartonastih naselij vse do bogatih četrti, čeprav prevladuje utrip revščine in umazanosti. Najbolj sva bila šokirana nad prometom v mestu, ki ga kar ni konec. Morje avtomobilov vozi na tako minimalnih razdaljah, da sva potrebovala dobrih 20min, da sva se sploh sprostila. Saj se na cesto široko kot je pri nas dvopasovnica, stisne štiri do pet kolon vozil, ki stalno menjujejo pasove in namesto usmerjevalnikov uporabljajo hiter pritisk na hupo (s čimer opozarjajo ostale voznike, da bodo spremenili smer vožnje). Prvi vtis je nevaren in kaotičen, vendar se hitro navadiš.

Noč sva prespala v najetem AirBnB stanovanju, kar definitivno odsvetujeva. Za isti denar lahko namreč najamete hotelsko sobo, ki ima vsaj dovolj veliko posteljo (za dva) in lastno kopalnico.

Staro mestno jedro Manile je obdano z obzidjem
Obzidje starega mestnega jedra Manile

Filipini 2. dan

Iz Manile sva letela v Panglao, kjer sva doživela prvi stik z njihovimi tuk-tuki (motorji z pritrjenimi prikolicami). Ko sem ugotovil, da je to edino prevozno sredstvo, ki naju bo za normalen denar pripeljalo, do najine prve nastanitve sem se skušal malo pogoditi za ceno, ampak so vozniki imeli vsi isto ceno (kartelni dogovor), vzela sva najbolj vztrajnega voznika in se odpeljala na prvo izmed mnogih voženj s tuk-tuki.

Dumaluan

Prvi stik s prekrasnimi filipinskimi plažami sva vzpostavila na plaži Dumaluan, s sprehodom po »neskončno« dolgi beli peščeni plaži. Po nekaj kilometrih hoje po vročem pesku, še kar nisva prišla do konca, zato sva se po isti poti vrnila nazaj. Opazovala sva domačine, ki so imeli družinske piknike na obali. Otroci so tekali naokoli, moški so se pogovarjali pekli in pili pivo, ženske pa so se pogovarjale ob rokodelskih opravilih.

Bil je zelo vroč dan, zato sva se velikokrat ohladila v morju, kolikor je bilo mogoče, ker le ta ni bi ravno hladen, okrog 26-27 stopinj. Potem pa sva si privoščila kosilo v restavraciji ob morju, kjer sva si privoščila morsko hrano, saj sva predvidevala, da bo to najbolj okusno, ker bodo imeli sveže ribe in lignje. Jedi so bile dobre, vendar pod našimi standardi. Kot sva kasneje ugotovila, hrana ni njihov najboljši proizvod. Jedla sva večinoma solidno hrano, enkrat ali dvakrat slabo, vendar nikoli zares odlično. Ravno obratno pa lahko rečeva za njihove sveže stisnjene sokove, ki so izredno okusni. Najin najljubši je bil mangov sok, ki je božanski. Naravni sokovi so tudi del coktailov, ki so prav tako zelo okusni in odlična osvežitev na plaži oz. za popestritev nočnega življenja.

Alona beach

Od najine nastanitve blizu plaže Domaluan sva se s tuk-tukom odpeljala do bližnje najbolj znane in obljudene turistične destinacije Alona beach, kjer sva se sprehodila po promenadi restavracij in barov, kjer sva si privoščila večerjo in spila nekaj coctailov. V vrvežu turistov in ponudnikov turističnih storitev sva rezervirala najino pustolovščino za tretji dan.

Ena najlepših plaž na Filipinih. Turkizna barva te plaže je osupljiva
Dumaluan Beach

Filipini 3. dan: Izlet po otoku Bohol

Zelo zgodaj zjutraj je po nas prišel voznik z enoprostorcem, ki naju je skupaj s še štirimi turisti odpeljal na celodnevni izlet po otoku Bohol. Po ne toliko zanimivem ogledu stare cerkve in kipa v spomin prihoda španskih raziskovalcev na Filipine in stika s takratnimi domorodci, smo se ustavili v lokalnem živalskem vrtu, kjer smo videli veliko različnih vrst pitonov, s katerimi smo se lahko slikali. Videli smo tudi krokodile, opice in ptice. Najlepši pa je bil vrt poln velikih prekrasnih metuljev, ki so letali naokoli in nam pristajali na rokah.

Naslednja postaja je bil viseči most, kjer smo se sprehodili po zibajočem mostu čez reko.
Potem smo imeli postanek na reki Loboc, po kateri smo se peljali z ladjico, na kateri smo uživali v živi glasbi in kosilu, med potjo smo se ustavili na pomolčku, kjer nam je lokalna folklorna skupina zaplesala tradicionalni filipinski ples.
Kasneje je sledil še zanimivejši obisk parka tarsierjev. To so luškani primati, živalce z velikimi očmi, ki so nočne živali, zato po dnevi spijo. Morali smo biti zelo pozorni, da smo jih opazili spati na vejah, saj so majhni, kot otroška dlan.
Naslednja točka so bili čokoladni griči. Zanimiv naraven pojav, da je voda iz apnenčaste podlage izklesala takšne velike hribčke. Pogled je izjemen, saj “velike krtine” izgledajo super.

Čokoladni griči so čudež narave in zanimivost, ki je ni za zamuditi.
Čokoladni griči

Filipini 4. dan: Izlet z ladjico po otokih

Če je bil 3. dan namenjen odkrivanju kopenskih zanimivosti Bohola, smo 4. dan odkrivali morske. Zjutraj smo se z ladjicami odpeljali iz Alona beacha proti otoku Belicasag, med potjo smo iskali delfine, ampak jih na žalost nismo srečali. Na otoku smo dobili maske, da smo se snorklali. Opazovali smo različne vrste rib vseh barv, korale, želve in druge morske živali in rastline.

Potem smo se odpeljali na otok Virgin island, kjer smo se sprehajali po beli peščeni plaži in preizkušali dobrote, ki so nam jih  pred nami pripravili domačini. Na meniju so bili: lignji (mali in veliki), školjke različnih vrst, morski ježki, ribe.

Virgin Island ali deviški otok je majhen peščen otok, kjer domačini pečejo morske dobrote za turiste.
Virgin Island
Potapljačica Tara
Snorklanje na Belicasagu

Filipini 5. dan

Zelo zgodaj zjutraj smo se zbrali v Aloni beach, kjer so nas odpeljali do bližnjega pristanišča, kjer smo se vkrcali na malo večjo ladjico, ki nas je zapeljala iz otoka Bohol na otok Cebu, natančneje v Oslob, kjer smo šli v center za opazovanje Kitovcev (whale sharks).

Kitovci so v bistvu morski psi, ki se prehranjujejo z planktonom in podobno hrano, ki jo filtrirajo iz vode. So največje ribe na Zemlji in dosežejo velikost tudi 20m. Po navadi pa so veliki okrog 10m. V centru se torej odločiš ali boš te velikane opazoval iz čolna ali boš zaplaval med njih. Seveda sem se odločil za nepozabno doživetje, ko si priča temu, da pol metra od tebe mimo priplava, kot avtobus velika riba.

Med plavanjem s kitovci sem se dotaknil repa te največje ribe na svetu.
Plavanje s kitovci

Iz Osloba smo z taksijem odpeljali v kraj Moalboal, ki je znan po lepih plažah, želvah in jatah sardel. Prevoza v Moalboal nisem načrtoval. Najprej sem mislil, da bova šla z avtobusom, vendar sva se na licu mesta odločila pridružiti skupini turistov, ki so se dogovorili za prevoz s taksijem (enoprostorec), kar je bilo veliko hitreje in udobneje, kot z busom. Ker si nas ga je delilo osem oseb, pa tudi ni bilo toliko dražje.

Med potjo smo rezervirali hotel oz. resort v Moalboalu, zato sva lahko takoj po prihodu v Moalboal odšla na plažo. Tam sva se zakadila v morje in poiskala točko, kjer srečaš neskončne jate sardel in plavaš med njimi. Izredno lepo in zanimivo doživetje. Moalboal je zelo lep turistični kraj z veliko lokalčki, tudi večerno življenje je zelo zanimivo in pestro.

Prelepa morska želva
Morska želva

Filipini 6. dan

Danes je bil na vrsti kanjoning po soteskah reke Kawasan. Zanimiva izkušnja je bilo dričanje čez skalne tobogane in skakanje iz skal v tolmunčke. Počasi smo se prebijali po reki navzdol, dokler nas za konec ni pričakal največji skok v reško jezerce. Skok visok okrog osem metro je izvedla večina turistov, vendar ta bojazljivi so se dolgo obotavljali na robu skale. Za konec nas je čakal še največji slap, ki je prekrasen za pogled.

Slapovi Kawasan
Slapovi Kawasan

Po povratku v Moalboal je sledilo kopanje v mestni plaži in neprecenljivo odkritje morskih želv, ki so se pasle na travi v plitvi obali. Dobil sem priložnost narediti veliko, zelo lepih bližnjih posnetkov teh prelepih živali. Za konec prekrasnega dne pa sva si privoščila še enourno masažo na plaži, ki je zelo prijala.

Želva med plavanjem
Želva

Sledil je večerni prevoz z busom v mesto Cebu city, od koder sva imela naslednji dan letalo na otok Palawan.

Mestni vrvež na ulicah Cebu Cityja
Cebu City

Filipini 7. dan

Prihod na otok Palawan in transfer s tuk-tukom v El Nido, najlepši kraj na najinem potovanju, kjer sva našla lep hotelček na poti iz mesta, ki je bil še vedno blizu meste plaže in centra dogajanja, ampak veliko cenejši v primerjavi z tistimi na top lokaciji.

Popoldan je bil namenjen poležavanju na plaži Los Cabanas beach, ki je malo ven iz El Nida, vendar je čudovita. Ima lepe barčke s chill-out glasbo in coctailčki po ugodnih cenah. Vsak dan popoldan so happy hours – 2 coctaila za ceno enega. Imajo tudi zipline za ljubitelje adrenalina. Lahko se spustiš iz bližnjega hribčka, čez plažo na mali otoček, s katerega se potem vrneš peš po peščenem nasipu.

Koktejl na plaži Las Cabanas
Koktejl na plaži Las Cabanas

Filipini 8. dan

V El Nidu je glavna atrakcija celodnevni izlet Island hopping. Križarjenje z ladjico po okoliških neštetih otočkih. Raziskovanje skritih plaž in lagun, vožnja s kajaki snorklanje. Vsi ponudniki so dogovorjeni za tri enotne plane izletov. Izlet A, B in C. Osebno priporočam A in C, ampak bi se težko odločil kateri od teh je boljši, vsak po svoje. Midva sva se udeležila obeh.

Na zemljevidu sta označena izleta A in C in vsi postanki ter zanimivosti na njiju.
Izleta iz EL Nida; črna barva Tour C, rdeča barva Tour A

Prvo sva šla na izlet C, ki smo ga začeli z vožnjo mimo Helicopter Islanda. Otoka, ki je dobil ime, ker je v obliki helikopterja, lahko pa predstavlja tudi dinozavra ali delfina. Naslednja postaja je bilo svetišče Mantiloc.

Postanek za snorklanje
Mantiloc Island; postanek za snorklanje

Potem pa so sledile tri plaže: Secret Beach, Star Beach in Hidden Beach, ki imajo takšna imena z razlogom.

Skrita plaža
Secret beach

Filipini 9. dan

Danes je bil na vrsti tour A, ki vključuje: Secret Lagoon, 7 Commando beach, Shimitzu Island, Big ali Small lagoon. Za Big lagoon moreš rezervirati tour že kak dan vnaprej oz. pri pravemu ponudniku, saj se morajo ponudniki izletov prijaviti za obisk, ker je le ta omejen. Midva sva se prijavila tik pred zdajci, tako da sva lahko šla le v Small lagoon, ki pa je prav tako zelo lep.

Pred vstopom v Malo laguno dobiš kajak za dve osebi, z njim se potem odpelješ v zaliv in ko misliš, da si prišel do konca se v skali pokaže odprtina velika ravno za dva kajaka in visoka en meter, skozi katero vstopiš v samo laguno, ki je podolgovate oblike, kot nekakšen rečni kanjon, morje je turkizno modre barve in izkušnja z veslanjem skozi laguno je čudovita.

Vožnja s kajaki po Mali laguni
Vožnja s kajaki skozi Small lagoon

Secret lagoon (skrivna laguna) je prostor z morsko vodo, ujet med visoke skale. Vanjo lahko vstopiš skozi ozko odprtino, skozi katero se moraš splaziti. Na sliki spodaj lahko vidimo zelo lepo plažo v bližini skrivne lagune.

Plaža zraven Secret lagoon
Plaža zraven Secret lagoon

Filipini 10. dan

Zjutraj sva se z busom odpeljala proti Puerto Princesi in izstopila iz njega v kraju Roxas, od koder sva najela tuk-tuk, ki naju je odpeljal do Port Bartona.

Zemljevid poti, ki sva jo opravila po otoku Palawan.
Zemljevid poti, ki sva jo opravila po Palawanu

Tam sva morala prvo najti nastanitev, saj nisva imela rezervacije. Port Barton je turistična destinacija v vzponu. Vas še pred kratkim sploh ni imela vode in elektrike, zato je priljubljena pri tistih, ki ne marajo masovnega turizma in imajo radi mir in neokrnjeno naravo. Vas nima asfaltiranih cest, perutnina se prosto sprehaja po dvoriščih in ulicah, hiše domačinov na obrobju vasi so lesene, tako da je vse zelo osnovno. V prvi vrsti ob morju pa že najdemo lepe bungalove in modernejše nastanitve.

Preprosto življenje v vasi Port Barton
Preprosto življenje v vasi Port Barton

Prednost Port Bartona je v tem, da je turistov bistveno manj kot v El Nidu, vendar so izleti z ladjico »island hopping« primerljivi s tistimi v El Nidu. Obala je precej nižja, saj tukaj ni visokih ostrih skal, ki gledajo iz morja, kot na severu Palawana. V okolici Port Bartona ne boste našli lagun in skritih plaž ujetih v skalne strukture. Vidite pa lahko lepši podvodni svet z bolj živimi koralami (lepših barv), lažje je videti tudi morske želve, morske zvezde in ribe vseh vrst in barv.

Prelepe korale v morju v okolici Port Bartona
Prelepe korale v morju v okolici Port Bartona

Filipini, 11. dan

Z ladjico smo se odpravili na izlet po otočkih v okolici Port Bartona. Najprej smo si ogledali otok Morskih zvezd, ki je majhna peščena sipina sredi morja. V njeni plitvi obali pa mrgoli morskih zvezd. Potem smo se odpeljali na točko, kjer po navadi najdemo morske želve. Tudi tokrat smo s pomočjo vodiča našli želvo, jo opazovali in posneli. Kosilo smo jedli na prelepi plaži spodaj, kjer smo imeli čas tudi za kopanje in sončenje. Po kosilu smo se odpeljali še na en čudoviti otok, kjer smo lahko šli na raziskovanje le te-ga ali uživali na paži. Na poti nazaj pa smo se ustavili še na koralnem grebenu, kjer smo videli najlepše in najbolj barvite korale na Filipinih in mnogo lepih ribic, ki so plavale med njimi.

Ena najlepših plaž v okolici Port Bartona
Ena najlepših plaž v okolici Port Bartona

Filipini 12. dan

Zjutraj sva se s kombijem odpeljala proti Puerto Princesi in izstopila pri kraju Salvacion, ker sva si želela obiskati podzemno reko v kraju Sabang. V Salvacionu sva upala, da bova našla prevoz v Sabang in si v lastni režiji ogledala podzemno reko, vendar se nama to ni posrečilo, saj ni bilo avtobusne povezave. Morala sva se priključiti izletu iz Puerto Princese, ki vključuje podzemno reko in ostale zanimivosti v Sabangu. Med čakanjem na prevoz sva ugotovila, da je lastnik bara Slovenec. Ob eni redkih turških kav iz kavnega avtomata (kot jih imamo pri nas), smo prijetno pokramljali.

Na Filipinih ne moreš potovati tako kot pri nas, saj promet ni tako urejen, moraš se podrediti njihovemu sistemu in stvari moraš vzeti na »easy«, saj gre pri njih vse bolj počasi. Zahodni način življenja, kjer se vseskozi hiti, jim ni domač.

Vožnja s čolnom skozi podzemni reki Sabang
Vožnja s čolnom skozi podzemni reki Sabang

Filipini 13. dan

Zjutraj sva si najela motor in se odpeljala do Nagtabon beach, ki se nahaja  severozahodno od Puerto Princese, kakšno uro vožnje s skuterjem. Ko prideš ven iz mestnega vrveža Puerto Princese, se ceste sprostijo, skuterji pa so kvalitetni in te hitro pripeljejo na cilj. Nagtabon je prekrasna plaža, ki jo toplo priporočam, za naju je bila ravno pravšnja za slovo od čudovitih filipinskih plaž. Lastnik prijetnega lokalčka na plaži pa je Hrvat, ki je vesel gostov s katerimi lahko pokramlja.

Plaža Nactabon
Plaža Nactabon

Filipini 14. dan

Dopoldan sva prišla v Manilo, od koder naju je čakal izlet s taksijem do hotela. Nato sva hitro odšla na ogled Manile, česar prvi dan nisva imela časa storiti. Ogledala sva si staro mestno jedro znotraj obzidja, ki vključuje vladne stavbe in staro mestno trdnjavo, ki je sedaj muzej v spomin filipinskemu narodnemu heroju Joseju Rizalu. Sprehodila sva se skozi največji in najlepši park v mestu. Ogledala sva si menjavo straže ob filipinski zastavi in morski akvarij.

Džip predelan v avtobus se imenuje Jeepney
Džip predelan v avtobus se imenuje Jeepney

Filipini 15. dan

S taksijem sva se zapeljala na letališče in odletela v Doho. Ogledala sva si mesto, njihovo tržnico, palače. Slikala sva spektakularen pogled na njihov nočni “downtown”, osvetljene visoke nebotičnike (poslovno središče). Naslednji dan sva odletela nazaj v Slovenijo.