Potovanje

Murter

uvale-in-narava-na-izletu-s-kolesom2

Hrvaška ima zaradi toliko otokov eno najlepših obal v Evropi. Eden njenih najlepših otokov je Murter. Z mojo družino smo se zato odločili, da tam preživimo letošnje poletne počitnice. Murter je s 17,58km2 majhen otok, vendarle pa je obala zelo razčlenjena s številnimi uvalami in tako meri kar 42,6 km, kar je primerljivo s celotno slovensko obalo. Murter od celine loči ozek Murterski kanal preko katerega je v kraju Tisno speljan most, ki ga povezuje s celino.

Murter
Obala Murterja je polna uval in majhnih otočkov

Murter je med slovenci zelo priljubljen, zato v tamkajšnjih kampih prevladujemo. Tudi letos so kljub epidemiji bili kampi tako polni, da smo komaj našli prost mesto. V kampu Slanica in dveh manjših kampih ni bilo prostora, zato smo naposled pristali v kampu Kosirina. Izkazalo se je, da smo pristali v najlepšem od vseh, v prekrasni uvali Kosirina. Kamp sicer ni luksuzen, ampak zagotavlja urejene sanitarije, dva barčka, možnost nakupa nujnih živil (kruh, sadnje, zelenjava,…) vsak dopoldan. Predvsem pa je zaliv z otočkom na sredini prekrasen. Ob vstopu v morje so tla pokrita z mivko, kar je za otroke pravi raj.

Murter - Uvala Kosirina
Uvala Kosirina

Kolesarjenje po otoku Murter

Zjutraj, ko še ni bilo vroče sem se odpravil raziskovati otok z gorskim kolesom. Odkril sem mnoge čudovite kotičke, ki smo jih potem čez dan obiskali z družino. Eden od njih je plaža na sprehajalni poti med Tisnim in Jezeri, drugi pa plaža Podvrške na severo-vzhodni strani otoka. Prekolesaril sem cel otok in videl mnoge prekrasne uvale (kot ta na spodnji sliki), se povzpel na majne vzpetine od koder sem imel čudovit razgled, ter se peljal po zanimivih pešpoteh ob morju.

Murter
Uvala Čigrađa

Najlepše in najzanimivejše naselje na Murterju je vasica Betina, ki je znana po bogati tradiciji izgradnje betinske gajete, ki se je ohranila do danes. Betinska gajeta je lahek in okreten lesen čoln dolžine 6-7 metrov z latinskim jadrom. S tem čolnom so prevažali in prodajali olivno olje, ter druge pridelke. Še vedno slovijo kot najboljši graditelji lesenih bark v Jadranu.

Murter
Betinsko pristanišče z njihovimi tipičnimi gajetami

Tudi poleg ladjedelništva je Betina čudovito mestece v središču katerega na vzpetini stoji prekrasna cerkev sv. Frančiška Asiškegana. Do nje se stekajo vse kamnite in ozke betinske uličice, tipično sredozemske, tlakovane in zidane s kamnom z obale. Mi smo si privoščili večerni sprehod skozi mesto in večerjo v lokalni restavraciji. Toplo priporočam.

Zadnji dan sem na jutranjem izletu s kolesom zapustil otok Murter in se podal po manj prometni cesti v smeri Vodic. Obiskal sem krasno vasico Tribunj, ki je podobno kot Betina narejena iz kamna in sestavljena iz ozkih uličic. Najlepši del mesta je staro mestno jedro, ki je locirano na majnem otočku, okoli katerega so zasidrane jahte in jadrnice.

Murter je tudi izhodišče za organizirne izlete z ladjico v Nacionalni park Kornati, ki slovi po svoji neokrnjeni naravi. Murter torej ponuja zelo veliko: lepo razčlenjeno obalo (uvale in majhni otočki), prekrasna mesteca, kolesarske poti za rekreacijo, urejene kampe, čisto morje, izlete na Kornate in še in še. Odlična izbira za preživljanje poletnega dopusta.

O takšnih in podobnih potovanjih in izletih si lahko preberete na mojem blogu.

Potovalec
Leave a Comment